De Keeshond 

De keeshond is de grootste variëteit van de familie Duitse Spitzen, met een schofthoogte tussen de 43 en 55 cm hoog. De Wolfspitz of Keeshond komt enkel voor is de wolfgrijze kleur. 

De Keeshond is een ideale gezinshond, ze zijn lief, aanhankelijk maar ook waakzaam en temperamentvol. Door hun leergieriheid en aanhankelijkheid wurmen ze zich ontzettend snel in je hart. Naast hun zachte kantje kunnen ze ook enorm koppig zijn, hier durven velen al eens overheen kijken als ze zich informeren over het ras. 

In tegenstelling tot herders-, jacht en sledehonden heeft de kees niet zo'n grote bewegingsbehoefte, ze genieten van een grote wandeling maar vinden het minstens even fijn om mentaal gestimuleerd te worden. 

Met hun prachtige uitstaande vacht zijn ze meestal de trots van elke eigenaar en krijgen ze enrom wat blikken op zich geworpen op straat. Ondanks er wat pit in de kezen te vinden is, mogen ze absoluut geen agressieve tekenen vertonen, een kees moet in de eerste plaats een goed en stabiel karakter hebben. 

Wil je graag nog uitgebreider lezen? De volledige rasstandaard vindt je door op de link te klikken.  

Titeren en vaccineren

Bij ons worden de honden getiterd, titeren wil zeggen dat de antistoffen die in het bloed aanwezig zijn gemeten worden, dit gebeurd aan de hand van een afname van een druppel bloed die dan geanalyseerd wordt. 

De pups krijgen, wanneer de moeder genoeg antistoffen heeft voor Distemper, Hepatitis en Parvo, maternale antistoffen vanuit de biest. Daardoor zijn de pups een tijdje beschermt tegen Parvo, Distemper en Hepatitis. Met 6 weken is de maternale immuniteit nog volop aanwezig en heeft de vaccinatie die meestal gegeven wordt, dus geen zin. Je kan niet meer immuun dan immuun zijn, dit wil dus zeggen dat er -onnodig- een chemische vaccinatie in het lichaam van de hond wordt geïnjecteerd. 

Het wil dus ook niet zeggen dat als uw hond jaarlijks gevaccineerd wordt dat deze ook effectief beschermd rondloopt. Wat vele mensen dus ook niet weten is dat er eigenlijk ook heel wat nare bijwerkingen verbonden zijn aan deze inentingen, echter geven dierenartsen deze vaak niet aan bij de merken van de vaccinaties omdat dit een hele onduidelijke procedure is, waardoor er dus bijwerkingen zijn die door het merk van vaccinatie niet erkend worden. 

Onze pups zullen ongeveer op 6 à 7 weken getiterd worden, afhankelijk van deze resultaten zullen de pups al dan niet ingeënt worden. Indien de pups toch een enting nodig zouden hebben bij een van de titers (deze gebeuren net zoals de inentingen elke 3 weken vanaf de leeftijd van 6 à 7 weken) zal er twee weken na deze enting nog een titertest plaatsvinden om te kijken of deze enting is aangeslagen. Is deze enting aangeslagen zal de pup voor een jaar worden afgetekend, na een jaar wordt er opnieuw getiterd en zal men weer kijken hoeveel antistoffen er aanwezig zijn, blijkt hieruit dat er voldoende antistoffen aanwezig zijn, is de kans groot dat de hond voor zijn hele leven beschermt is. Toch zal er voor de zekerheid aangeraden worden om vanaf dan elke 3 jaar te titeren ter controle, je weet maar nooit. 

Helaas wordt er op de rabiës inenting nog niet getiterd, pups die naar het buitenland vertrekken of shows zullen lopen dienen hiervoor met 12 weken ingeënt te worden. Aangeraden is om de rabiës vaccinatie apart van de andere vaccins te laten zetten (indien deze nodig zouden zijn), de combinatie van de vaccins kan nog wel eens meer bijwerkingen geven dan nodig.

EEN VACCINATIE WIL NIET ZEGGEN DAT JE HOND IMMUUN IS VOOR DE DESBETREFFENDE ZIEKTE. 

Vaak kunnen de honden de ziektes nog wel oplopen maar in een minder ernstige vorm. 

Veelvoorkomende bijwerkingen

  • Milde bijwerkingen
    • Haarverlies en veranderingen van kleur
    • Grieperig
    • Stijfheid 
    • Weigeren om te eten
    • Pijnlijkheid 
    • Ontstoken ogen 
    • Niezen
    • Zweren in de mond
    • Loomheid 
    • Pijn/irritatie op de plaats van de injectie
  • Matige bijwerkingen 
    • Onderdrukking immuunsysteem 
    • Gedragsveranderingen 
    • Pigmentverlies 
    • Gewichtsverlies 
    • Vermindering van melkproductie 
    • Kreupelheid 
    • Netelroos 
    • Opgezet/gezwollen hoofd
    • Allergische reactie
    • Aandoeningen aan de luchtwegen
    • Ontsteking van de ogen - blindheid
    • Abcessen op het lichaam 
  • Ernstige bijwerkingen
    • Acute allergische reactie 
    • Artritis 
    • Ontsteking van de schildklier
    • Onvruchtbaarheid 
    • Aangeboren afwijkingen bij de nakomelingen 
    • Plotselinge dood bij gezonde dieren 

Leptospirose vaccinatie

Voor je de vaccinatie voor Leptospirose zomaar laat prikken lees dan even Het verhaal van LAIKA , door op de hyperlink te klikken kom je terecht bij het verhaal van Laika.

Wanneer er na het titeren geadviseerd wordt om de DHP, DP of Parvo enting te geven, laat je dan zeker verstaan dat je niet wil dat de lepto enting aan je hond wordt gegeven, ik weet dat dierenartsen hiervoor vaak aandringen of je toch proberen te overtuigen maar denk aan de gezondheid van je hond. De DHP, DP en P enting worden heel vaak verdunt met de lepto vaccinatie als emulator, laat je niet wijsmaken dat dit de enige mogelijkheid is want dit is absoluut niet waar, er is een mogelijkheid om een emulgator zonder entstoffen te gebruiken waardoor de lepto enting echt niet nodig is.

Kennelhoest

Een kennelhoest vaccinatie gebeurd vaak aan de hand van een neusdruppel, bij deze vaccinatie wordt het kennelhoest virus rechtstreeks in de neus gedruppeld wat dus maakt dat de hond eigenlijk ziek gemaakt wordt. Bij ons wordt ook deze vaccinatie niet gegeven omdat na deze vaccinatie het virus nog 5 weken kan overgedragen worden op anderen honden. In een huishouden met meerdere honden die op andere tijdstippen moeten geënt worden kan het wel eens goed zijn dat de anderen dus ziek worden van de vaccinatie. 

Ontworming

Bij ons worden de honden "preventief" behandeld tegen wormen met natuurlijke ontwormingsmiddelen

Preventief ontwormen werkt eigenlijk niet, wormen kunnen enkel behandeld worden als deze aanwezig zijn. Het gebruik van de natuurlijke middelen zorgt vooral voor een goede darmgezondheid zodat de omgeving niet gunstig is voor wormen en diens larven. 

Merk je op dat je hond alsnog een slak likt of aanraakt, geven wij een behandeling Panacur, dit is één van de weinige ontwormingsmiddelen die ook echt de variant longworm behandeld.

 

Vlooien en teken

Ter preventie en behandeling van vlooien en teken wordt er bij ons gebruik gemaakt van de STOP! Animal Bodyguard aromatherapie, dit product bestaat uit natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor de hond. Natuurlijke middelen blijven dan ook werken doordat hier aroma's inzitten die de teek of vlo niet fijn vindt ruiken en daarom dus niet op uw hond zal springen. Verder verkopen ze van STOP! Animal Bodyguard nog een omgevingsspray die volledig veilig is voor huisdieren en een vlooienshampoo moest het toch voorvallen dat je hond met vlooien zit. 

Op de markt bestaan er verschillende spot-on producten ter bescherming tegen vlooien en teken, deze middelen zorgen ervoor dat het zenuwstel van de parasieten wordt aangetast. Als een middel het zenuwstel van meerdere parasieten aantast kan ik me ook niet voorstellen dat dit goed is voor de hond als dit wordt opgenomen in het bloed. Bovendien reageren er ook erg veel honden allergisch op en zijn vele parasieten hiervoor immuum.

Verder en zeker niet onbelangrijk bestaan er op de markt pilletjes die vlooien en teken tegen gaan, zoals BRAVECTO en NEXGARD. Deze pilletjes staan gekend voor het veroorzaken van epileptische aanvallen. Meer informatie over deze producten kan je vinden op de facebookgroep "Is Bravecto veilig" of lees het verhaal van Yentl.

Patella Luxatie (PL)

De knieschijf, ofwel patella, ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Bij patella luxatie schiet deze van zijn plaats (naar binnen of naar buiten). De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniebuiging. Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.

Oorzaken:

  • Erfelijkheid
    Genetisch bepaalde anatomische afwijkingen veroorzaken de patella luxatie. Zo kan de tibia (het stukje bot waar de kniepees aan vast zit) te veel naar binnen staan waardoor de knieschijf buiten de kraakbeensleuf gedwongen wordt.
  • Traumatisch
    Door een ongeluk kunnen een of meerdere bandjes afscheuren die normaal de knieschijf op zijn plaats houden
  • Tgv lichamelijke afwijkingen
    Andere aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de knieschijf losser in de kraakbeensleuf ligt. De ziekte van Cushing is zo’n voorbeeld. Door verslapping van de pezen en spieren wordt de knieschijf niet vast genoeg meer in de sleuf gehouden. 

Gradaties:

Patellaluxatie kan in verschillende gradaties voorkomen; van heel af en toe tot permanent op de verkeerde plaats. We maken de volgende onderverdeling hierin;

  • Graad 0 Vrij van afwijkingen
  • Graad 1
    De knieschijf is te luxeren bij een gestrekte poot de knieschijf met de hand te verplaatsen. Wanneer de poot weer in de normale stand staat schiet de knieschijf vanzelf weer terug.
  • Graad 2
    Hierbij schiet de patella er regelmatig naast en blijft dan in geluxeerde positie voor kortere of langere tijd. Sommige honden “zetten” de knieschijf zelf weer op de plaats door de poot naar achteren te strekken. Door het regelmatig op en af schieten van de knieschijf ontstaan kraakbeendeformiteiten, artrose en afvlakking van de kraakbeensleuf.
  • Graad 3
    De knieschijf is permanent geluxeerd, wanneer de knieschijf weer in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. De kraakbeensleuf is ondiep of zelfs afgevlakt. De poot wordt wel belast maar staat vaak in doorgebogen positie.
  • Graad 4
    De knieschijf is permanent geluxeerd en de kraakbeensleuf is afgevlakt of schuin aflopend. Honden houden de poot omhoog of bij beiderzijdse luxatie lopen ze extreem afwijkend wijdbeens. 

Behandeling:

De behandeling van de patella luxatie is afhankelijk voor de graad en de oorzaak van de luxatie.

Niet alle gradaties dienen operatief behandeld te worden, bedenk hier dan dat zo veel mogelijk ontlasten doch gecontroleerde opbouw van de spieren toch belangrijk is, dit kan bv. d.m.v. hydrotherapie. Toch is het zeer waarschijnlijk dat, door de regelmatige luxaties, een pijnlijk gewricht ontstaat. Bovendien kunnen hierdoor botafwijkingen ontstaan waardoor de luxatie steeds erger wordt. 

Afhankelijk van de graad van de luxatie en het advies van de dierenarts kan er voor de volgende operatieve ingrepen gekozen worden, ook combinaties van deze methoden worden gebruikt;

  • Strak hechten van het kapsel, hierdoor kan de knieschijf minder snel luxeren
  • Uitdiepen van de kraakbeensleuf, hierdoor valt de knieschijf dieper in de sleuf en zal minder gemakkelijk luxeren.
  • Teugeltechnieken, hierbij kunnen teugels van onoplosbaar materiaal gebruikt worden om de knieschijf op de plaats te houden en/of de aanhechtingsplaats van de kniepees in de goede positie te houden.
  • Transpositie van de aanhechtingsplaats, hierbij wordt de aanhechtingsplaats van de kniepees losgebeiteld en in de goede positie teruggezet met pinnetjes.
  • Uitgebreide botchirurgie, in enkele gevallen zijn de anatomische afwijkingen van dien aard dat complete standscorrecties nodig zijn.

 

Onze honden worden getest op PL en zijn allemaal vrij, de uitslagen hiervan zijn in te kijken bij een bezoek.

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie is een aandoening die veel bij honden voorkomt. Het betekent dat de heupen abnormaal zijn gevormd. De heupkoppen passen hierdoor niet goed in de heupkommen. Dit veroorzaakt pijn en vaak problemen met lopen, het wil ook niet zeggen dat als er aan de buitenkant niets te zien is, dat er ook geen heupdysplasie aanwezig is, hiervoor kan een röntgenonderzoek uitsluitsel geven.

Een indicatie voor de kwaliteit van de heupgewrichten is de zogenaamde "Norbergwaarde". Hoe hoger de Norbergwaarde, hoe dieper de kop van het bovenbeen in de kom van de heup zit. Als de kop diep in de kom zit, dan zit dat vaak goed stevig en is er minder kans op botwoekeringen en andere problemen. Bij een normaal heupgewricht ligt de Norbergwaarde vaak tussen de 30 en 40. Een hond met een lage Norbergwaarde heeft ondiepe heupkommen en/of een slechte aansluiting van de gewrichtsdelen en kan vaak niet meer de hoogste score (A) halen, in uitzonderlijke gevallen zijn de heupen toch van voldoende kwaliteit dat er een HD A kan worden toegekend.

Oorzaken:

  • Erfrelijkheid
  • Te veel beweging als pup
  • Verkeerde beweging als pup
  • Te snelle groei
  • Overgewicht bij de pup
  • Verkeerde voeding

Gradaties:

  • HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.
  • HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen/imperfecties zichtbaar in de heupen
  • HD C (=licht positief) : je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD. 
  • HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.
  • HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

Houd er rekening mee dat een HD A uitslag niet betekent dat je hond nooit last zal krijgen van HD. Omgekeerd betekenen duidelijke misvormingen ook niet dat de hond er beslist last van zal krijgen. Het is wel verstandig om er op te letten dat je (de heupgewrichten van) je hond niet te zwaar belast. 

Behandeling:

Heupdysplasie zorgt voor pijn. Dit moet dus worden aangepakt. De meest gebruikte medicatie zijn de niet steroïde ontstekingsremmers. Hiermee wordt de pijn gestild. Daarnaast wordt ook de ontstekingsreactie in het gewricht aangepakt. Naast de pijnstilling en ontstekingsremming moet naar het bewegingspatroon van uw hond gekeken worden en moet uw hond een gezond gewicht krijgen of houden. Eventueel kan deze behandeling worden gecombineerd met fysiotherapie waarbij gewerkt wordt aan de spieropbouw. Eventueel kunnen voedingssupplementen worden gegeven die de gewrichten ondersteunen. Denk hierbij aan omega-3 vetzuren en/of glucosamine/chondroitine sulfaat en producten die specifiek werken op het moment dat er kraakbeenschade is.

  • Juvenile pubic symphysiodesis: Deze techniek kan bij hele jonge honden (12-18 weken oud) worden uitgevoerd. Door deze ingreep zou de groei van het bekken worden aangepast, waardoor het gewricht zich beter zou ontwikkelen. Deze ingreep wordt niet vaak uitgevoerd, omdat pups op deze leeftijd vaak nog geen klachten laten zien en de diagnose dus lastig is te stellen. Ook weet u op dit moment niet of uw pup daadwerkelijk last gaat hebben van heupdysplasie.
  • De bekkenkanteling (triple pelvic osteotomy of TPO): Deze operatie wordt alleen gedaan op het moment dat er nog geen botveranderingen zijn ontstaan en de heupen niet te ver uit de kom liggen. Het bekken wordt hierbij operatief op 3 plaatsen gekanteld, zodat er een betere aansluiting ontstaat tussen heupkop en heupkom. Als alternatief op deze ingreep kan worden gekozen voor de ‘double pelvic osteotomy’. Na deze operatie is er meer stabiliteit in het bekken direct na de operatie en herstelt de hond sneller.
  • Heupkop resectie: Bij deze operatie wordt de heupkop verwijderd. De spieren en het kapsel rond het heupgewricht gaan de heup stabiliseren. Deze operatie kan ook worden uitgevoerd als er al botveranderingen zijn, maar is minder geschikt voor honden van grotere/zware rassen.
  • Kunstheup: Als laatste optie kan er nog een kunstheup worden geplaatst. Dit is een dure operatie, maar kan goed helpen op het moment dat er veel artrose is gevormd in het gewricht.

Ook hierop worden al onze honden getest, resultaten hiervan kunnen worden ingekeken bij een bezoek.

 

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor vier veel voorkomende elleboog aandoeningen bij de hond, deze aandoening zijn:

  • los processus coronoideus (LPC): het loslaten van een stukje bot van de ellepijp.
  • los processus anconeus (LPA): het loslaten van een stukje bot op een andere plaats van de ellepijp. 
  • osteochondrose dissecans (OCD): het loslaten van een stukje kraakbeen in de bovenarm. 
  • incongruentie: en niet goed "passend" gewricht door een te lange of te korte ellepijp ten opzichte van het spaakbeen.

Al deze aandoeningen leiden tot een pijnlijke, niet goed werkende elleboog en daarna tot slijtage en artrose. 

Oorzaken: 

  • Erfelijkheid: bepaalde genetische afwijkingen kunnen er voor zorgen dat elleboogsyplasie ontstaat. Hierdoor worden onze honden getest op elleboogdysplasie. 
  • Voeding: een niet-gebalanceerde voeding kan ervoor zorgen dat de hond op een foute manier groeit waardoor ED kan ontstaan. Tevens kan overvoeding er ook voor zorgen dat ED ontstaat, doordat de hond te zwaar wordt zal er een veel groter gewicht op de ellebogen terechtkomen. 
  • Beweging: door te snel te veel met je hondje te ondernemen kan er eveenes ED worden uitgelokt, de ellebogen hebben tijd nodig om te ontwikkelen, hierdoor is het belangrijk om rustig alles op te bouwen en traplopen het eerste levensjaar in de mate van het mogelijke te vermijden. 

Gradaties: 

De gradaties bij elleboogdysplasie worden per elleboog bekeken en beoordeeld. 

  • Graad 0 of vrij: er werden geen afwijkingen waargenomen 
  • Graad 1: milde afwijkingen
  • Graad 2: duidelijke afwijkingen 
  • Graad 3: ernstige afwijkingen 

Behandeling: 

De behandeling van een afwijkend ellebooggewricht hangt onder meer af van de aard en de ernst van de afwijking, de ernst van de klachten, de leeftijd van de hond en eventueel aanwezige (complicerende) artrotische veranderingen. Vaak is een chirurgische behandeling geïndiceerd. Daarbij geldt dat, als er geen factoren tegen pleiten, losgeraakte bot- en kraakbeenfragmenten (bij OCD, LPA en LPC) uit het gewricht worden verwijderd terwijl de incongruentie zo mogelijk wordt gecorrigeerd.

Artrose zelf is niet chirurgisch te behandelen, wel de oorzaak van artrose. Er is niet aangetoond dat er middelen zijn waarmee artrose kan worden verholpen. Wel kunnen door het opleggen van gedragsregels en door het gebruik van pijnstillers de klachten worden verminderd.  

Ook hierop worden al onze honden getest, al onze honden zijn vrij van ED en resultaten hiervan kunnen worden ingekeken bij een bezoek. 

--- English ---

The Keeshond is the largest variety of the family of German Spitzes, with a shoulder height between 43 and 55 cm high. The Wolfspitz or Keeshond occurs only is the wolf gray color.

The Keeshond is an ideal family dog, they are sweet, affectionate but also watchful and temperamental. Because of their inquisitiveness and affection they quickly worm their way into your heart. Besides their gentle side they can also be extremely stubborn, this is something many dare to overlook when informing themselves about the breed.

Unlike herding, hunting and sled dogs, the Kees does not have a great need for exercise, they enjoy a great walk but enjoy being mentally stimulated at least as much.

With their beautiful flared coat, they are usually the pride of every owner and get enromous looks on the street. Despite there is some spunk to be found in the keese, they should absolutely not show any aggressive signs, a keese should first and foremost have a good and stable character.

Would you like to read in more detail? You can find the complete breed standard by clicking on the link.

Titer testing and vaccinating

All our dogs are titer tested, this means that we measure the antibodies by taking a little bit of blood. 

 

When the mother has enough antibodies for Distemper, Parvo & Hepatitis the puppies will get maternal antibodies from the mothers milk, this causes them to have some immunity against Distemper, Parvo & Hepatitis. Because there are still a lot of maternal antibodies present at 6 weeks of age, we titer test to see if it is necessary to give the puppies a vaccine, if they still have enough antibodies we will titer test again in a few weeks. This way we can vaccinate our puppies when they need the vaccination and we don't have to guess if the puppies are developping the antibodies they need. About 3 weeks after the vaccination we titer test again just to confirm the vaccine is working. With titer testing we don't need to put a lot of pressure on the small puppies & we do know they are 'protected'. 

Unfortunatly it's not possible to titer test on the Rabies vaccine. 

 

 

Vaccination side effects

  • Milde side effects: 
    • Hairloss & discoloration 
    • Sickness 
    • Stiffness 
    • Refusing to eat 
    • Overall sore feeling 
    • Infected eyes 
    • Sneezing 
    • Abcesses in the mouth 
    • Lethargy 
    • Pain & irritation on the vaccine spot
  • Moderate side effects 
    • Immune system suppression 
    • Change in behavior 
    • Loss of pigment 
    • Weightloss
    • Reduced milk production 
    • Crippleness 
    • Hives 
    • Swollen head 
    • Allergic reaction 
    • Blindness 
    • Abcesses on the body 
    • Airway issues 
  • Severe side effects 
    • Acute allergic reaction 
    • Artritis 
    • Thyroid infection 
    • Infertility 
    • Congenital abnormalities in the offspring 
    • Sudden death in healthy animals

Lepto vaccine

Before you get the vaccination for Leptospirosis just read The story of LAIKA , clicking on the hyperlink will take you to Laika's story.

 

When you are advised to give the DHP, DP or Parvo vaccination after the titrer testing and you don't want the Lepto vaccine administered to your dogs make sure the vet knows., I know that veterinarians often insist on this or try to convince you but think about the health of your dog. The DHP, DP and P vaccinations are very often diluted with the Lepto vaccine as an emulator, don't be fooled into thinking that this is the only possibility because this is absolutely not true, there is a possibility to use an emulsifier without vaccines so that the lepto vaccine is really not necessary.

 

Kennel cough

A kennel cough vaccination is often given by means of a nose drop. With this vaccination, the kennel cough virus is dropped directly into the nose, making the dog sick. We do not give this vaccination because after this vaccination the virus can be transmitted to other dogs for another 5 weeks. In a household with several dogs that need to be vaccinated at different times, it may well be that the others get sick from the vaccination. 

If your dogs are healthy there will be no issue in surviving Kennel Cough

Deworming

Our dogs don't get preventive treatment as worms can only be targetted once they're there. 

We do give natural supplements to support the gut health of the dogs, those supplements support the gut and make sure the environment is nog likable for worms & their larvae. 

Fleas & ticks

We use the STOP! Animal Bodyguard aromatherapie to prevent fleas & ticks, this product is based on natural ingredients that are harmless to the dog but repels the fleas & ticks.

If your dog does get infested with Fleas, the same brand has a special anti flea shampoo that is also based on natural products and is harmless to your dogs. 

There are several spot on products for sale that are based on hard chemicals, targetting the nervous system of several parasites, i can't imagine that's good for the dog's health as it is absorbed trough the skin of the dog and finds it's way into the bloodstream. If it targets the nervous system of the parasites, it will also target your dogs nervous system. A lot of dogs react to the chemicals and get hotspots & allergic reactions. 

Last but not least, the flea & tick pills that are for sale & usually advised by vets such as BRAVECTO, NEXTGARD & many more. The ingredients of the pills are quite the same as the spot on treatments, causing your dog to digest chemical parasite repellents. These pills are known to cause seizures. More information on adverse reactions can be found on numerous facebook groups if you search for: is bravecto safe or read the story of Yentl

Patellar Luxation (PL)

The kneecap, or patella, normally lies in a cartilage groove on the lower part of the thigh. With patellar luxation, it slips out of place (inward or outward). The patella has an important function in the mechanism of knee flexion. With a luxation of the kneecap, this function falls away. As a result, the dog can no longer lean properly on this leg.

Causes:

Heredity
Genetically determined anatomical defects cause patellar luxation. For example, the tibia (the piece of bone to which the patellar tendon attaches) may be too much inward, forcing the kneecap outside the cartilage groove.
Traumatic
An accident can tear one or more of the ligaments that normally hold the kneecap in place.
Due to physical abnormalities
Other conditions can cause the kneecap to loosen in the cartilage groove. Cushing's disease is one such example. Due to sagging tendons and muscles, the kneecap is no longer held firmly enough in the slot.
Gradations:

Patellaluxation can occur in varying degrees; from very occasional to permanent in the wrong place. We make the following subdivision herein;

  • Grade 0: Free of abnormalities
  • Grade 1: the kneecap can be luxated when the leg is stretched, moving the kneecap by hand. When the paw is back in the normal position, the kneecap will shoot back automatically.
  • Grade 2: here the patella frequently shoots out and then remains in luxated position for a shorter or longer period of time. Some dogs "put" the kneecap back in place themselves by stretching the leg backward. Frequent shooting up and down of the patella causes cartilage deformities, osteoarthritis and flattening of the cartilage groove.
  • Grade 3: the kneecap is permanently luxated; when the kneecap is returned to its proper position, it shoots out by itself. The cartilage groove is shallow or even flattened. The leg is loaded but is often in a flexed position.
  • Grade 4: te kneecap is permanently luxated and the cartilage groove is flattened or sloping. Dogs hold the paw up or with bilateral luxation they walk extremely abnormally wide-legged.
    Treatment:

Treatment of patellar luxation depends on the grade and cause of the luxation. 

Not all degrees need to be treated surgically, but keep in mind that it is important to relieve the strain as much as possible, but still build up the muscles in a controlled way. Nevertheless, it is very likely that, due to frequent luxations, a painful joint will develop. Moreover, bone deformities may occur, making the luxation increasingly worse.

Depending on the degree of the luxation and the veterinarian's advice, the following surgical procedures can be chosen; combinations of these methods are also used;

Tight stitching of the capsule, thus reducing the loosening of the kneecap
Deepening of the cartilage groove, this causes the kneecap to fall deeper into the groove and luxate less easily.
Rein techniques, here reins of insoluble material can be used to hold the kneecap in place and/or keep the attachment site of the patellar tendon in the proper position.
Transposition of the attachment site, in which the attachment site of the patellar tendon is chiseled loose and returned to its proper position with pins.
Extensive bone surgery, in some cases the anatomical abnormalities are such that complete stance corrections are necessary.


Our dogs are tested for PL and are all free, the results can be viewed at a visit.

Hip Dysplasia (HD)

Hip dysplasia is a condition that is common in dogs. It means that the hips are abnormally shaped. As a result, the hip heads do not fit properly into the hip sockets. This causes pain and often problems with walking, it also does not mean that if nothing can be seen on the outside, that no hip dysplasia is present, for this an X-ray examination can be conclusive.

An indication of the quality of the hip joints is the so-called "Norberg value". The higher the Norberg value, the deeper the head of the femur is in the socket of the hip. If the head is deep in the socket, it is often a good firm fit and there is less chance of bone proliferation and other problems. With a normal hip joint, the Norberg value is often between 30 and 40. A dog with a low Norberg value has shallow hip sockets and/or a poor connection of the joint parts and often can no longer achieve the highest score (A), in exceptional cases the hips are still of sufficient quality that an HD A can be awarded.

Causes:

  • Heredity
  • Too much exercise as a puppy
  • Incorrect movement as a puppy
  • Too fast growth
  • Overweight as a puppy
  • Wrong nutrition

Gradations:

HD A (=negative): your dog is free of HD based on the x-ray; this does not mean that your dog cannot be a "carrier" of the defect.
HD B (=transitional): small changes/imperfections are visible in the hips on the x-rays
HD C (=slightly positive): your dog shows obvious changes that fit the clinical picture of HD.
HD D (=positive): your dog shows clear changes that fit the clinical picture of HD.
HD E (=positive in optima forma): the hip joints are severely deformed.


Keep in mind that an HD A result does not mean that your dog will never suffer from HD. Conversely, clear deformities do not mean that the dog will definitely suffer from them either. However, it is wise to be careful not to overexert (your dog's) hip joints.

Treatment:


Hip dysplasia causes pain. So this must be addressed. The most commonly used medications are non-steroidal anti-inflammatories. With these, the pain is stilled. It also addresses the inflammatory reaction in the joint. In addition to pain relief and anti-inflammation, your dog's movement pattern should be looked at and your dog should gain or maintain a healthy weight. If necessary, this treatment can be combined with physical therapy working on muscle building. If necessary, dietary supplements can be given that support the joints. These may include omega-3 fatty acids and/or glucosamine/chondroitin sulfate and products that work specifically when there is cartilage damage.

Juvenile pubic symphysiodesis: This technique can be performed in very young dogs (12-18 weeks old). Through this procedure, the growth of the pelvis would be modified, allowing the joint to develop better. This procedure is not often performed, because puppies at this age often do not show symptoms yet, making it difficult to diagnose. Also, you do not know at this time if your pup is actually going to suffer from hip dysplasia.
The pelvic tilt (triple pelvic osteotomy or TPO): This surgery is only done at a time when no bone changes have occurred and the hips are not too far out of alignment. In this procedure, the pelvis is surgically tilted in 3 places to create a better connection between hip head and hip socket. As an alternative to this surgery, the "double pelvic osteotomy" can be chosen. After this surgery, there is more stability in the pelvis immediately after surgery and the dog recovers faster.


Hip head resection: In this surgery, the hip head is removed. The muscles and capsule around the hip joint will stabilize the hip. This surgery can be performed even if there are already bone changes, but is less suitable for dogs of larger/heavier breeds.
Artificial hip: As a final option, an artificial hip can be placed. This is an expensive surgery, but can help well at the time when a lot of osteoarthritis has formed in the joint.


All our dogs are also tested for this and have either A or B scores, results of which can be viewed at a visit.

Elbow Dysplasia (ED)

Elbow dysplasia is a collective name for four common elbow conditions in dogs, these conditions are:

loose processus coronoideus (LPC): loosening of a piece of bone from the ulna.
loose processus anconeus (LPA): the loosening of a piece of bone in another location of the ulna.
osteochondrosis dissecans (OCD): the loosening of a piece of cartilage in the upper arm.
incongruity: and not properly "fitting" the joint due to an ulna that is too long or too short in relation to the radius.
All of these conditions lead to a painful, mismatched elbow and subsequent wear and tear and osteoarthritis.

Causes:

Heredity: certain genetic disorders can cause elbow syplasia to develop. Because of this, our dogs are tested for elbow dysplasia.
Nutrition: an unbalanced diet can cause the dog to grow in the wrong way, which can cause ED. Also, overfeeding can also cause ED to occur, because the dog becomes too heavy, a much greater weight will end up on the elbows.
Activity: by doing too much with your dog too soon, ED can be triggered, the elbows need time to develop, therefore it is important to build up everything slowly and avoid climbing stairs as much as possible during the first year of life.
Gradations:

The grades in elbow dysplasia are considered and assessed on an elbow-by-elbow basis.

  • Grade 0 or free: no abnormalities were observed
  • Grade 1: mild abnormalities
  • Grade 2: obvious abnormalities
  • Grade 3: severe abnormalities


Treatment:

Treatment of an abnormal elbow joint depends, among other things, on the nature and severity of the abnormality, the severity of the symptoms, the age of the dog and any (complicating) arthrotic changes present. Surgical treatment is often indicated. This includes, if no factors militate against it, removal of detached bone and cartilage fragments (in OCD, LPA and LPC) from the joint while correcting incongruity if possible.

Osteoarthritis itself is not surgically treatable, but the cause of osteoarthritis is. No drugs have been shown to cure osteoarthritis. However, the imposition of behavioral rules and the use of painkillers can reduce the symptoms.

All our dogs are also tested for this, all our dogs are free of ED and results of this can be viewed during a visit.